Mette Hansdatter "Tostrup" / "Nøhring"

Kvinne ca. 1630? - Ett 1693
Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF
 • Navn Mette Hansdatter "Tostrup" / "Nøhring" 
  Kallenavn Nøhring - kanskje av stedet Norring mellom Aarhus og Randers, som fra 1647 eies av Jacob Buddes filletante Karen Kruse og hennes mann Oluf Parsberg. 
  Født ca. 1630?  ?Skogn, Nord-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Kjønn Kvinne 
  Beskrivelse Sønnenes yrkesvalg (3 eller 4 av 7 er geistlige, kun 2 militære) tyder på at hun er prestedatter. Hennes eldste sønn er dokumentert å hete Marcus Jacobsen (men er også nevnt som "Jørgensen") Nøhring. Senere sønner får spesielle navn som Eilerich og Reinholdt. Dette er ifølge skikk oppkallinger av kapteinløytnant Jacob Tostrups nære militære overordnede, dvs. den jyske oberst Eilerich Wisborg og den dansk-estlandske adelige generalmajor Reinholdt von Hoven. Begge disse er g.m. ætlinger av Nils Henriksen (Gyldenløve) og fru Inger til Austrått. Dette er ikke unormalt for offiserer, som ganske ofte er av adelig slekt, og er forutsatt helst å gifte seg over sin stand (og slett ikke lavere enn denne). Videre kan en merke seg at navnet Marcus i Trøndelag særlig er brukt i familiekretsen rundt slekten Busch i Trondheim. Min gjetning har derfor lenge vært at Mettes far (hvis han er norsk) kan være sokneprest Hans Svendsen i Inderøy (svoger av Hans Gjertsen Busch i Trondheim), som antagelig ætter fra Henrik Nilssen (Gyldenløve), men ikke fra fru Inger. Denne presten har som enkemann mange små barn i 1641, som i 1657 har hans etterfølger hr. Jens Augustinussen i Inderøy som formynder, men få data om de fleste av disse er observert etter den tid. Han er g.m. Inger Lauritzd. Christensen fra Aalborg, som der er datter av Laurids Christensen og Anne Lauridsd. (Ikke så utenkelig at Jacob Tostrups eneste datter Inger kan være oppkalt etter en mormor i Trøndelag, siden faren neppe er norsk. Og kun én eneste i tid passende prest Hans i Midt-Norge inkl. Møre er g.m. en Inger: http://www.hitterslekt.no/getperson.php?personID=I56355&tree=1 .)

  For øvrig har Jacob og Mette Tostrup adelig etterslekt i Danmark, dvs. grever og grevinner i slekten Ahlefeldt av Eskilsmark. Disse ætter via slekten Stendrup fra hr. Nils Jacobsen Tostrup og Sophie Holberg.


  Et tema fra 2006 om slekten: https://forum.arkivverket.no/topic/122218-36703-slekten-tostrup/page-2

  Det er et krav på den tid at offiserer fortrinnsvis skal gifte seg over sin stand, så da er antagelig en prestedatter av utenomekteskapelig Austrått-slekt en ganske passende kandidat når offiserens nære overordnede er gift inn i samme slekt med fru Inger inkludert som opphav. Han tjenestegjør 1650-54 i Trondheim og 1654-55 i Snåsa, som ikke er så langt unna Inderøy. (Han er også en periode på Nordmøre.)

  Oppdatering 13.06.2018:
  Min identifikasjon av hennes ektemann som sønn av den adelige oberst Budde sannsynliggjør ganske mye at et opphav fra Austrått her er aktuelt hvis datidens regel om at offiserer ikke må finne seg ektemake under sin ofte adelige stand følges. Jacob Friderichsen gifter seg antagelig i Trondheim i 1650.

  Tillegg 11.11.2018:
  Men muligens så gifter Jacob Friderichsen Budde seg utenfor sin adelige stand - det kan være en årsak til at han ikke benytter slektsnavnet Budde, men lenge heller et patronymikon, som avløses av Tostrup rundt 1672.  [1
  Etternavn Presiserende tillegg 03.11.2018:
  Det jeg sier nedenfor er en aktuell mulighet, men en annen er at Mette Hansdatter kan tilhøre den tyskættede danske slekten Nøring eller evt. andre slekter som benytter dette navnet. For øvrig blir Jacob Nøring i 1641 hentet til Trondheim nettopp av lensherren Oluf Parsberg, som i 1647 kjøper hele stedet Norring ved Aarhus. Han er gift med Jacob Friderichsen Buddes mors kusine.

  Vedr. familiens bruk av etternavnet NØHRING:

  Eldste sønn Markus inkl. etterslekt og muligens også Jacob Tostrups enke benytter etternavnet NØHRING. Norring eller Nørring ligger ved Foldby like nordvest for Aarhus på Jylland og litt sør for Randers. Dette stedet ligger kun ca. tre mil fra Ørsted ved Randers, der Jacob Friderichsen Buddes farmor kommer fra.

  Fra mitt innlegg 13 (08.02.2006) her https://forum.arkivverket.no/topic/122218-36703-slekten-tostrup/ : -En annen mulighet er at hun kan være en godt yngre søster av Strindafuten (på 1640-tallet) Jakob Hanssen Nøring, men det virker ikke spesielt sannsynlig, siden han litt senere er fut i Båhus.-

  Og fra Torkild Knudsens innlegg 21 (22.02.2006) samme sted: -Jakob Hansen Nøhring nevnt 1649 Norske rigsregistranter IX hvor han er nevnt som husbond til Karen Jensdatter (trenger ikke å bety at han var gift med henne). Jakob Hansen Nøhring ble ridefogd over Ourust og Tjørn i Båhuslen han er også oppgitt å bo på Elløs i Morland. Disse stedene er helt ukjente for meg. Er det noen som har mere opplysninger eller rettelser? Appelonia Jakobsdatter Nøhring gm stiftamtmannsskriver til Akershus Iver Hansen Hvid.-

  Siden det er så mange geistlige blant hennes sønner, er det likevel mer sannsynlig at hun er prestedatter, siden hennes mann ikke har tilknytning til slikt miljø. Og i så fall er hr. Hans Svendsen den sannsynlige farskandidaten, da han også er av en for Jacob Friderichsen passende adelig slekt, kfr. militære krav om ektefelles herkomst.

  Tillegg 23.06.2018 – årsaken til bruken av navnet NØHRING her er nå muligens funnet:

  Ifølge https://www.danskeaner.dk/wiki/index.php/Foldby_Sogn selger fru Marie Henriksdatter Below (g.m. riksråd Christen Henriksen Holck, http://denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Monarki_og_adel/Adelsdame/Marie_Below) i 1647 både NORRINGGAARD og NORRING BY m.m. til hr. Oluf Christoffersen Parsberg (til Jernit), som er g.m. Karen Enevoldsdatter Kruse. Jacob Friderichsens slektskap til selgeren er flerdobbelt, men et godt stykke uti. Det samme gjelder hennes mann. Kjøperens far er firmenning av Jacobs oldemor, og hans mor er fjernere i slekt, men det er også såpass langt uti at bruk av Norring som etternavn ut fra det bør være helt uaktuelt, selv i et adelig slektsmiljø.

  Men så til poenget: Karen Enevoldsdatter Kruse er datter av Else Jørgensdatter Marsvin og dermed filletante til Jacob Friderichsen Budde. Hovedgården og stedet Norring blir fra 1647 av eid av hennes mann, som også har mye annet gods. Da kan det jo tenkes at slektningen Jacob er innom Norring en periode - kan det kanskje nettopp være fra mai 1647, da han ifølge Wadschier takker av som løytnant (uvisst hvor), inntil han kommer til Trondheim i mai 1650? Antagelig oppholder han seg ikke i Norge i disse årene. At han etter det i en periode visstnok er sersjant skyldes kanskje manglende kontinuitet i tjenesten, slik at han foreløpig blir forbigått av kolleger som er der hele tiden, eller evt. at det ikke finnes en passende ledig løytnantsstilling akkurat da.

  Tillegg 11.11.2018:
  Løytnant Jacob Friedrich(sen?) i Tønsberg 1645/47 (med Jørgen Friedrich som samtidig fenrik) er helst en annen (Jacob Frederich Bagelund?), men likevel er det ikke helt utenkelig at Jacob Budde kan holde til i Norring i årene mellom 1647 og 1650.  [1
  Slekt Slettet. 
  Død Etter 1693  Kvam, Meldal, Sør-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Person ID I12055  Hitterslekt
  Sist endret 28 Nov 2018 

  Far Hr. Hans Svendsen,   f. 1599, Stjørdal, Nord-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1652, Inderøy, Nord-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 53 år) 
  Mor Inger Lauridsdatter,   f. Aalborg by, Nørrejylland, Danmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Før 1641, Inderøy, Nord-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Famile ID F16694  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Jacob Friderichsen "Tostrup" (Budde, til Kvam), kapteinløytnant, kompanisjef og jordeier.,   f. ca 1623/25, ?Værløse, Furesø, Sjælland, Danmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 22 Apr 1693, Meldal Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder ~ 68 år) 
  Gift 1650?  ?Trondheim, Sør-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Ekteskap Han skal være ugift i Danmark i 1642/43. (Junker betyr opprinnelig en ugift adelig.) Men noen år senere gifter han seg antagelig i Trondheim i 1650.   [1
  Etterkommere Innlegg av Endre Holten 01.03.2006 her https://forum.arkivverket.no/topic/122218-36703-slekten-tostrup/?page=2 :

  -Nicolay Jacobsen Tostrup, pastor til Grib og vice-pastor til Qværnes Prestegjeld, som var gift med rådmann Schøller si dotter Mette Susanne, og seinere med Ludvig Holbergs søster Sofie, budde i Engvika på Averøya. Likeeins brørne Reinholdt og Elerik er omtala i bygdeboka, bind 2, s.16. Hans Markussen Nørring budde i Løbergslia på Storlandet (no i Gjemnes)og var lensmann. Han var gift ca, 1729 med Ingeborg Sjurdotter Sylte, Oppigard, f. ca. 1699 i Surnadal, d. 1749. Dei hadde fire born: Elen, f. ca. 1730, Sigrid, f. ca. 1733, Jacob, 1735-1745 og Doret, f.1738, d. 1739. Dei to eldste døtrene vart gift i nabolaget. Truleg har Hans Markussen vore stasjonert på ein av offisersgardane på Øye i Surnadal ei tid.-

  Kommentar: Jacob Budde har minst en søster Ellen (friherrinne g.m. friherre, oberst og felttøymester von Zernichow i København) og hans far Friderich Budde har Dorthe (g.m. kannik Iver Friis av Haraldskær) som sin eneste søster. Det kan være disse to som er oppkalt her hvis adelig navneskikk følges.

  Se også her: http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?p=375288.  [1
  Barn 
   1. Marcus Jacobsen "Nøhring" (Tostrup), capitaine des armes (øverste underoffiser),   f. 1651, ?Trondheim, Sør-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Ca. 1707, Gjemnes (ved Averøy), Nordmøre Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 56 år)
   2. Friderich Jacobsen Tostrup, klokker (kapellan?),   f. 1655 (ca 1664?), ?Snåsa (e. ?Romsdal) Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. ca 1736, Øyestad, Arendal, Aust-Agder Finn alle personer med hendelser på dette stedet
   3. Christopher Jacobsen Tostrup, student (1676),   f. 1655 (ca 1662?), ?Snåsa e. ?Romsdal Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. før 1687?, ?Danmark Finn alle personer med hendelser på dette stedet
   4. Hans Jacobsen Tostrup, premierløytnant,   f. 1659, ?Trondheim, Sør-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. ca. 1710, Frisvoll, Eid, Grytten, Romsdal Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 51 år)
  +5. Hr. Nicolai (Niels) Jacobsen Tostrup, residerende kapellan Grip og Kvernes,   f. 1660, Meldal, Sør-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1719, Engvik, Bremsnes, Averøy, Nordmøre Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 59 år)
   6. Eilerich Jacobsen Tostrup, tiendeinnkrever (?),   f. Etter 1. Feb 1659, Meldal, Sør-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Apr 1697, Klokkergården, Kjørsvik, Averøy, Nordmøre Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder ~ 38 år)
  +7. Inger Jacobsdatter Tostrup,   f. 1666, Meldal, Sør.Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1745, Meldal, Sør-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 79 år)
   8. Hr. Reinholdt Jacobsen Tostrup, sokneprest Rødøy,   f. 1669, Meldal, Sør-Trøndelag Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1729, Rødøy, Nordland Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 60 år)
  Sist endret 24 Nov 2018 
  Famile ID F4408  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Notater 
  • Hvis Mette Hansdatter er datter av hr. Hans Svendsen i Inderøy, vil hun være kusine av moren Anne Hansd. Busch til sokneprest Peder Jørgensen Schjelderup på nærliggende Støren. Det er skildret en strabasiøs vinterlig reise familien Tostrup i 1682 foretar over fjellet til en nabobygd for å være faddere i en barnedåp, som vel må være hos "kondisjonerte", siden den ene av to medreisende er Meldals futeenke (og prostedatter). Kan det evt. være Støren? [1]
  • Hvis Mette Hansdatter er datter av hr. Hans Svendsen i Inderøy, vil hennes far fra Trondheim være halvfirmenning av Jacob Friderichsen Buddes mor i Trondheim. Et evt. ekteskap mellom halvfemmenninger vil være utenfor rammen av hva som periodevis enten er forbudt eller krever kongelig dispensasjon. Tilsvarende litt fjernt inngifte synes å være praktisert i Aspaslektens personmiljø. På den tid er de nok ganske bevisste på felles avstamning fra fremtredende forfedre på nasjonalt nivå et stykke tilbake. Det er vel noe sannsynlig at den danskfødte oberstenken (fra 1650) Anne U(ge)rup Budde i Trondheim der kan ha litt kontakt med familen Busch fra Haderslev, særlig siden hennes norske halvfirmenning er borgermester Hans Buschs enke (fra 1649). Begge disse lever i lang tid etter at Budde kommer til byen. [1]

 • Kilder 
  1. [S33] Odd Roar Aalborg.

Kommentarer