profile_image
Mette Hansdatter "Tostrup" / "Nøhring"

Kvinne ca. 1630? - 1693

person
Person

Navn

Mette Hansdatter "Tostrup" / "Nøhring"

Kallenavn

Nøhring - kanskje av stedet Norring mellom Aarhus og Randers, som fra 1647 eies av Jacob Buddes filletante Karen Kruse og hennes mann Oluf Parsberg.

Kjønn

Kvinne

Fødsel

ca. 1630? ?Skogn, Nord-Trøndelag location_on

Beskrivelse

Sønnenes yrkesvalg (3 eller 4 av 7 er geistlige, kun 2 militære) tyder på at hun er prestedatter. Hennes eldste sønn er dokumentert å hete Marcus Jacobsen (men er også nevnt som "Jørgensen") Nøhring. Senere sønner får spesielle navn som Eilerich og Reinholdt. Dette er ifølge skikk oppkallinger av kapteinløytnant Jacob Tostrups nære militære overordnede, dvs. den jyske oberst Eilerich Wisborg og den dansk-estlandske adelige generalmajor Reinholdt von Hoven. Begge disse er g.m. ætlinger av Nils Henriksen (Gyldenløve) og fru Inger til Austrått. Dette er ikke unormalt for offiserer, som ganske ofte er av adelig slekt, og er forutsatt helst å gifte seg over sin stand (og slett ikke lavere enn denne). Videre kan en merke seg at navnet Marcus i Trøndelag særlig er brukt i familiekretsen rundt slekten Busch i Trondheim. Min gjetning har derfor lenge vært at Mettes far (hvis han er norsk) kan være sokneprest Hans Svendsen i Inderøy (svoger av Hans Gjertsen Busch i Trondheim), som ætter fra Henrik Nilssen (Gyldenløve), men ikke fra fru Inger. Denne presten har som enkemann mange små barn i 1641, som i 1657 har hans etterfølger hr. Jens Augustinussen i Inderøy som formynder, men få data om de fleste av disse er observert etter den tid. Han er g.m. Inger Lauritzd. Christensen fra Aalborg, som der er datter av Laurids Christensen og Anne Lauridsd. (Ikke så utenkelig at Jacob Tostrups eneste datter Inger kan være oppkalt etter en mormor i Trøndelag, siden faren neppe er norsk. Og kun én eneste i tid passende prest Hans i Midt-Norge inkl. Møre er g.m. en Inger: http://www.hitterslekt.no/getperson.php?personID=I56355&tree=1. Men den foreslåtte oppkallingen her skyldes kanskje mest at antatt mormor er død flere tiår før barnets dåp, mens antatt farmor fortsatt lever noen år etter den.)

For øvrig har Jacob og Mette Tostrup adelig etterslekt i Danmark, dvs. grever og grevinner i slekten Ahlefeldt av Eskilsmark. Disse ætter via slekten Stendrup fra hr. Nils Jacobsen Tostrup og Sophie Holberg.


Et tema fra 2006 om slekten: https://forum.arkivverket.no/topic/122218-36703-slekten-tostrup/page-2

Det er et krav på den tid at offiserer fortrinnsvis skal gifte seg over sin stand, så da er antagelig en prestedatter av utenomekteskapelig Austrått-slekt en mulig kandidat når offiserens nære overordnede er gift inn i samme slekt med fru Inger inkludert som opphav. Han tjenestegjør 1650-54 i Trondheim og 1654-55 i Snåsa, som ikke er så langt unna Inderøy. (Han er også en periode på Nordmøre.)

Oppdatering 13.06.2018:
Min identifikasjon av hennes ektemann som sønn av den adelige oberst Budde sannsynliggjør ganske mye at et opphav fra Austrått her er aktuelt hvis datidens regel blir fulgt om at offiserer ikke må finne seg ektemake under sin ofte adelige stand. Jacob Friderichsen gifter seg antagelig i Trondheim i 1650.

Tillegg 11.11.2018:
Men muligens så gifter Jacob Friderichsen Budde seg utenfor sin adelige stand - det kan være en årsak til at han ikke benytter slektsnavnet Budde, men lenge heller et patronymikon, som avløses av Tostrup rundt 1672.  [1]

Etternavn

Presiserende tillegg 03.11.2018:
Det jeg sier nedenfor er en aktuell mulighet, men en annen er at Mette Hansdatter kan tilhøre den tyskættede danske slekten Nøring eller evt. andre slekter som benytter dette navnet. For øvrig blir Jacob Nøring i 1641 hentet til Trondheim nettopp av lensherren Oluf Parsberg, som i 1647 kjøper hele stedet Norring ved Aarhus. Han er gift med Jacob Friderichsen Buddes mors kusine.

Vedr. familiens bruk av etternavnet NØHRING:

Eldste sønn Markus inkl. etterslekt og muligens også Jacob Tostrups enke benytter etternavnet NØHRING. Norring eller Nørring ligger ved Foldby like nordvest for Aarhus på Jylland og litt sør for Randers. Dette stedet ligger kun ca. tre mil fra Ørsted ved Randers, der Jacob Friderichsen Buddes farmor kommer fra.

Fra mitt innlegg 13 (08.02.2006) her https://forum.arkivverket.no/topic/122218-36703-slekten-tostrup/ : -En annen mulighet er at hun kan være en godt yngre søster av Strindafuten (på 1640-tallet) Jakob Hanssen Nøring, men det virker ikke spesielt sannsynlig, siden han litt senere er fut i Båhus.-

Og fra Torkild Knudsens innlegg 21 (22.02.2006) samme sted: -Jakob Hansen Nøhring nevnt 1649 Norske rigsregistranter IX hvor han er nevnt som husbond til Karen Jensdatter (trenger ikke å bety at han var gift med henne). Jakob Hansen Nøhring ble ridefogd over Ourust og Tjørn i Båhuslen han er også oppgitt å bo på Elløs i Morland. Disse stedene er helt ukjente for meg. Er det noen som har mere opplysninger eller rettelser? Appelonia Jakobsdatter Nøhring gm stiftamtmannsskriver til Akershus Iver Hansen Hvid.-

Siden det er så mange geistlige blant hennes sønner, er det likevel mer sannsynlig at hun er prestedatter, siden hennes mann ikke har tilknytning til slikt miljø. Og i så fall er hr. Hans Svendsen den sannsynlige farskandidaten, da han i tillegg til å være g.m. en Inger (kfr. Mettes eneste datters navn) også er av en for Jacob Friderichsen ikke helt upassende delvis adelig slekt, kfr. militære krav om ektefelles herkomst.

Tillegg 23.06.2018 – årsaken til bruken av navnet NØHRING her er nå muligens funnet:

Ifølge https://www.danskeaner.dk/wiki/index.php/Foldby_Sogn selger fru Marie Henriksdatter Below (g.m. riksråd Christen Henriksen Holck, http://denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Monarki_og_adel/Adelsdame/Marie_Below) i 1647 både NORRINGGAARD og NORRING BY m.m. til hr. Oluf Christoffersen Parsberg (til Jernit), som er g.m. Karen Enevoldsdatter Kruse. Jacob Friderichsens slektskap til selgeren er flerdobbelt, men et godt stykke uti. Det samme gjelder hennes mann. Kjøperens far er firmenning av Jacobs oldemor, og hans mor er fjernere i slekt, men det er også såpass langt uti at bruk av Norring som etternavn ut fra det bør være helt uaktuelt, selv i et adelig slektsmiljø.

Men så til poenget (oppdatert 11.01.2021): Karen Enevoldsdatter Kruse er datter av Else Jørgensdatter Marsvin og dermed filletante til Jacob Friderichsen Budde. Hovedgården og stedet Norring blir fra 1647 av eid av hennes mann, som også har mye annet gods. Da kan det jo tenkes at slektningen Jacob er innom Norring en periode for å hjelpe til med å organisere den nye eiendommen inn i Parsbergs store godssamling. Sistnevntes egne barn er i yngste laget til det på den tiden.   [1]

Foreldre

Var Mette datter av herr Hans Svendsen på Inderøy og Inger Lauridsdatter?
At Mette Hansdatter er datter her er ikke dokumentert, men en god del sannsynliggjort. To forutsetninger er da at hun er datter av en prest i Midt-Norge g.m. en Inger (kun én slik i riktig tid) og at hun er av passende adelig slekt til sin militære ektemann, som er et krav for datidens offiserer. Se min utredning om dette i "Beskrivelse" for I12055 (http://www.hitterslekt.no/getperson.php?personID=I12055&tree=1 )
Kan Maren Hansdatter være farmor til Mette Hansdatter, gift med Jacob Tostrup i Meldal, via sin sønn Hr. Hans Svendsen? Dette er ikke dokumentert, men idèen styrkes av at Jacob Friderichsen Tostrup ser ut til å være identisk med Jacob Friderichsen Budde, som er tippoldebarn av hr. Henriks halvsøster, Anne Nielsdatter Gyldenløve til Austrått. Lenken under tar opp mye interessant, også om I50735 Ole Ågesen på Kjerringvåg: https://forum.arkivverket.no/topic/180808-var-henrik-nielsen-gyldenløve-svigerfar-til-hr-hans-sigvardsen/ [4]

Slekt

Slettet.

Død

Etter 1693 Kvam, Meldal, Sør-Trøndelag location_on

Assosiasjon

herr Hans Svendsen, sogneprest (Slektskap: Far og datter?)

group
Foreldre

Far

herr Hans Svendsen, sogneprest
53 år
f.1599, Stjørdal, Nord-Trøndelag location_on
d.1652, Inderøy, Nord-Trøndelag location_on

Mor

Inger Lauridsdatter
f.Aalborg by, Nørrejylland, Danmark location_on
d.Før 1641, Inderøy, Nord-Trøndelag location_on

Famile ID

F16694 Gruppeskjema  |  Familiediagram
family_restroom
Familie
Jacob Friderichsen "Tostrup" (Budde, til Kvam), kapteinløytnant, kompanisjef og jordeier.
68 år
f.ca 1623/25, ?Værløse, Furesø, Sjælland, Danmark location_on
d.22 Apr 1693, Meldal location_on

Ekteskap

1650? ?Trondheim location_on

Ekteskap

Han skal være ugift i Danmark i 1642/43. (Junker betyr opprinnelig en ugift adelig.) Men noen år senere gifter han seg antagelig i Trondheim i 1650.   [1]

Etterkommere

Innlegg av Endre Holten 01.03.2006 her https://forum.arkivverket.no/topic/122218-36703-slekten-tostrup/?page=2 :

-Nicolay Jacobsen Tostrup, pastor til Grib og vice-pastor til Qværnes Prestegjeld, som var gift med rådmann Schøller si dotter Mette Susanne, og seinere med Ludvig Holbergs søster Sofie, budde i Engvika på Averøya. Likeeins brørne Reinholdt og Elerik er omtala i bygdeboka, bind 2, s.16. Hans Markussen Nørring budde i Løbergslia på Storlandet (no i Gjemnes)og var lensmann. Han var gift ca, 1729 med Ingeborg Sjurdotter Sylte, Oppigard, f. ca. 1699 i Surnadal, d. 1749. Dei hadde fire born: Elen, f. ca. 1730, Sigrid, f. ca. 1733, Jacob, 1735-1745 og Doret, f.1738, d. 1739. Dei to eldste døtrene vart gift i nabolaget. Truleg har Hans Markussen vore stasjonert på ein av offisersgardane på Øye i Surnadal ei tid.-

Kommentar: Jacob Budde har minst en søster Ellen (friherrinne g.m. friherre, oberst og felttøymester von Zernichow i København) og hans far Friderich Budde har Dorthe (g.m. kannik Iver Friis av Haraldskær) som sin eneste søster. Det kan være disse to som er oppkalt her hvis adelig navneskikk følges.

Se også her: http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?p=375288.  [1]

Barn

 1. Friderich Jacobsen Tostrup, klokker (kapellan?)
f.1655 (ca 1664?), ?Snåsa (e. ?Romsdal) location_on
d.ca 1736, Øyestad, Arendal, Aust-Agder location_on
 2. Christopher Jacobsen Tostrup, student (1676)
f.1655 (ca 1662?), ?Snåsa e. ?Romsdal location_on
d.før 1687?, ?Danmark location_on
 3. Marcus Jacobsen "Nøhring" (Tostrup), capitaine des armes (øverste underoffiser)
56 år
f.1651, ?Trondheim location_on
d.Ca. 1707, Gjemnes (ved Averøy), Nordmøre location_on
 4. Hans Jacobsen Tostrup, premierløytnant
51 år
f.1659, ?Trondheim location_on
d.ca. 1710, Frisvoll, Eid, Grytten, Romsdal location_on
 5. Eilerich Jacobsen Tostrup, tiendeinnkrever (?)
38 år
f.Etter 1. Feb 1659, Meldal, Sør-Trøndelag location_on
d.Apr 1697, Klokkergården, Kjørsvik, Averøy, Nordmøre location_on
+6. Hr. Nicolai (Niels) Jacobsen Tostrup, res. kapellan Grip og Kvernes
59 år
f.1660, Meldal, Sør-Trøndelag location_on
d.1719, Engvik, Bremsnes, Averøy, Nordmøre location_on
+7. Inger Jacobsdatter Tostrup
79 år
f.1666, Meldal, Sør.Trøndelag location_on
d.1745, Meldal, Sør-Trøndelag location_on
 8. Hr. Reinholdt Jacobsen Tostrup, sokneprest Rødøy
60 år
f.1669, Meldal, Sør-Trøndelag location_on
d.1729, Rødøy, Nordland location_on

description
Notater
  • Hvis Mette Hansdatter er datter av hr. Hans Svendsen i Inderøy, vil hun være kusine av moren Anne Hansd. Busch til sokneprest Peder Jørgensen Schjelderup på nærliggende Støren. Det er skildret en strabasiøs vinterlig reise familien Tostrup i 1682 foretar over fjellet til en nabobygd for å være faddere i en barnedåp, som vel må være hos "kondisjonerte", siden den ene av to medreisende er Meldals futeenke (og prostedatter). Kan det evt. være Støren? [1]
  • Hvis Mette Hansdatter er datter av hr. Hans Svendsen i Inderøy, vil hennes far fra Trondheim være halvfirmenning av Jacob Friderichsen Buddes mor i Trondheim. Et evt. ekteskap mellom halvfemmenninger vil være utenfor rammen av hva som periodevis enten er forbudt eller krever kongelig dispensasjon. Tilsvarende litt fjernt inngifte synes å være praktisert i Aspaslektens personmiljø. På den tid er de nok ganske bevisste på felles avstamning fra fremtredende forfedre på nasjonalt nivå et stykke tilbake. Det er vel noe sannsynlig at den danskfødte oberstenken (fra 1650) Anne U(ge)rup Budde i Trondheim der kan ha litt kontakt med familen Busch fra Haderslev, særlig siden hennes norske halvfirmenning er borgermester Hans Buschs enke (fra 1649). Begge disse lever i lang tid etter at Budde kommer til byen. [1]
description
Kilder
  1. format_quoteS33 Odd Roar Aalborg.