Generasjon: 1

  1. 1.  Marcus Jacobsen "Nøhring" (Tostrup), capitaine des armes (øverste underoffiser) ble født 1651 , ?Trondheim; døde Ca. 1707, Gjemnes (ved Averøy), Nordmøre.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Stillinger: Slettet.

    Notater:

    Han har en sønn Jakob, og er også dokumentert som Jacobsen, så "Jørgensen" er nok en feilskrift. Han må derfor antas å være sønn av Jacob Tostrup (Budde). Navnet Nøhring kan tenkes å være hentet fra stedet Norring ved Aarhus, som hans farmors kusines mann Oluf Parsberg eier fra 1647. (Også andre ganske nære familieforbindelser til ham.) Sistnevnte er før det i en del år lensherre i Trondheim (etter et par år i Bergen). Det er for øvrig verd å merke seg at det danskpregede navnet Markus brukes litt rundt familiemiljøet Busch i Trondheim.

    To av sønnene lir lensmenn hhv. i Meek og Gjemnes på Nordmøre. (Kilde: Torkild Knudsen 23.02.2006 i https://forum.arkivverket.no/topic/122218-36703-slekten-tostrup/ .)

    Capitaine des armes er øverste underoffisersgrad. Tittelen er opplyst i innlegg av Torkild Knudsen 27.02.2006 i https://forum.arkivverket.no/topic/122218-36703-slekten-tostrup/?page=2 .

    Navn:
    Navnet Marcus til den førstefødte virker fremmed i denne familien, men kan tenkes å være oppkalling av navn som Markvard eller Martinus. En ikke helt utenkelig kandidat er da lensmann og løytnant (hest) Markvard Jensen Bille (1568-1631), som er astronomen Tycho Brahes fetter og som bl.a. er inngiftet filleonkel til Friderich G. Budde. Han har dattersønnen Marcus Falksen Gøye (1635-1698).

    En annen mulig variantoppkalling kan være av Friderich G. Buddes regimentssekretær (skriver) Martinus Thommesen i Trondheim (navngitt 1647/49). Navnet Martinus har samme rot i den romerske krigsguden Mars som Marcus. Kan kanskje denne Martinus være fadder for den til Trondheim nylig tilflyttede familien i tiden etter Friderich G. Buddes død? En eller annen grunn må det være til at navnet Marcus gis til Jacob Friderichsens sønn før Friderich, som ville være det mest naturlige til hans eldste barn, som i utgangspunktet normalt skal få sitt navn fra farssiden.

    En tredje mulighet kan være variant- eller initialkalling av Jacob Buddes andre stemorfar Mathias von der Recke (død 1638), siden han selv antagelig er oppkalt etter sin første stemorfar Jacob Beck (død 1622).

    En fjerde og slett ikke utenkelig variantkalling kan være etter borgermester Svend Andersens enke Maren Hansdatter i Trondheim hvis Mette Hansdatter er hr. Hans Svendsens datter. Maren Hansdatter er via Austrått halvtremenning av Anne Urups far Axel Henriksen Urup og hun dør i 1651 - samme året som Marcus i folketellingen 1701 oppgis født. (En tilsvarende kjønnsvekslet oppkalling finnes antagelig i Aspaslekten på Hitra, der Guri Audensdatter på Vikstrøm i Dolmsundet ser ut til å gi navn til sin dattersønn Gunder Helgesen Honnes på Hammervik på Frøya.) For øvrig er navnet Marcus brukt litt i og rundt borgermesterfamilien Busch i Trondheim, der hr. Hans Svendsens søster er gift. Hun har en sønn med navnet, som muligens også dør rundt 1651.

    Familie/Ektefelle/partner: NN. [Gruppeskjema] [Familiediagram]